Förbered dig för ett läkarbesök

Inklusive checklista för nedladdning
Direkt till innehållet

    Åtta minuter, så lång tid tar ett läkarbesök i genomsnitt. Det finns alltså oftast bara en begränsad tid att prata om saker som är viktiga för dig som patient. Men med goda förberedelser kan du få ut mer av ditt möte med läkaren.

    Här kan du hitta tips på hur du förbereder dig inför läkarbesöket och ladda ner vår checklista – så att du inte glömmer något och har de viktigaste frågorna till hands under besöket!

    Att komma i gång med läkarbesöket

    I början av mötet bör du tydligt formulera varför du har kommit till läkaren. Det bästa är om du deltar aktivt, eftersom läkaren oftast inte vid första anblicken kan avgöra vad du lider av.

    Om du vill berätta om din kraftiga svettning kan de här meningarna hjälpa dig att inleda samtalet:

    • Jag vill få kontroll över min överdrivna svettning och behöver hjälp med det. Ibland måste jag duscha och byta kläder flera gånger om dagen. Vad kan jag göra åt det?
    • Jag svettas mycket, vilket påverkar min arbetsdag/skoldag. Hur kan jag undvika det?
    • Ibland är jag rädd för att folk ska märka att jag svettas så mycket. Därför försöker jag undvika sådana situationer. Finns det något som kan hjälpa mig med min överdrivna svettning?
    • Sedan en tid tillbaka har jag märkt att jag svettas mer än andra. Vad kan jag göra åt det?

    Tips: Ta bilder i förväg för att dokumentera din överdrivna svettning: Till exempel svettfläckar på din T-shirt eller liknande. Du kan sedan visa dem för läkaren vid besöket.

    Beskrivning av symtomen

    Om läkaren ber dig beskriva dina symtom mer detaljerat, försök att vara så öppen och ärlig som möjligt. Kom ihåg att du inte är ensam om ditt problem och att du inte behöver skämmas för din svettning inför läkaren. Du behöver inte berätta hela din livshistoria, utan försök att beskriva saker och ting så kortfattat och konkret som möjligt. Läkaren kommer sedan att ställa frågor till dig vid behov.

    Fundera gärna kring följande i förväg:

    • Hur länge har jag känt att jag svettas för mycket?
    • När märkte jag först att jag svettades kraftigt?
    • På vilka delar av kroppen uppkommer den kraftiga svettningen?
    • Vilka begränsningar leder min svettning till?
    • Vad har jag redan gjort för att svettas mindre?
    • Finns det någon i min familj som också svettas mycket?
    • I vilka situationer förekommer svettutbrotten?
    • Tar jag regelbundet mediciner eller andra ämnen, till exempel kosttillskott?
    • Finns det några andra besvär förutom svettning som kan vara relaterade till detta?

    Tips: Om läkaren berättar om sin bedömning för dig och du inte förstår något – till exempel om läkaren använder främmande ord eller fackspråk – kan du be om att få det förklarat på ett annat sätt. Om det inte finns tid kan du också be om ett extra möte.

    Hänvisning till en specialist

    Precis som i alla andra relationer kan det hända att kommunikationen mellan läkare och patient ibland inte fungerar så bra. Det kan vara jobbigt, men det behöver inte vara permanent. Om du upplever att du och dina besvär inte tas på allvar kan du prata om det. Då finns det en chans att saker och ting blir bättre.

    Om du besöker din husläkare och känner att du inte får den hjälp du behöver kan du be om en remiss till en dermatolog eller annan specialist.

    Letar du fortfarande efter rätt kontaktperson?

    Om du har frågor eller förslag om innehållet på denna webbplats kan du kontakta redaktionen.

    Skriv oss: kraftiga-svettningar@drwolffgroup.com

    ? Ytterligare information om initiativet